Blogmas #24: Zanimljivosti o Božiću

Bok svima, kako ste?

Na raznim portalima sam našla zanimljivosti o Božiću tako da ću ih podijeliti sa vama.
1. Najprodavanija Božićna pjesma je "White Christmas". Na dva različita portala sam vidjela da je drukčiji izvođač pa ga zato ovdje nisam navela.

2. Lik Djeda Božićnjaka je osmišljen prema stvarnom liku - Svetom Nikoli od Myre, koji se rodio u Turskoj te živio u četvrtom stoljeću.

3. Austrijske i njemačke vlasti zabranile su lik Djeda Božićnjaka tvrdeći da je on proizvod Coca-Cole i da odvlači ljude od pravog značenja praznika. Inicijativa za ovu kampanju krenula je iz Beča gdje darove tradicionalno donosi sveti Nikola.

4. Tri tradicionalne boje Božića su crvena, zelena i zlatna. Crvena simbolizira krv Kristovu, zelena ponovno rođenje, a zlatna bogatstvo i plemenito porijeklo.

5. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najveće božićno drvce u povijesti mjerilo je 67 metara, a postavljeno je u jednom trgovačkom centru u američkom Seattleu.
6. Nijemci su napravili prvo umjetno drvce, a koristili su perje preminule guske

7. Običaj sijanja božićne pšenice kao simbola obnove života i plodnosti kod katolika dio je božićne tradicije. Sam običaj pretkršćanskog je porijekla, ali danas ima kršćansku simboliku, a svrha mu je blagoslov ljetine.

8. Božićni vijenac svojim nas oblikom podsjeća na krunu od trnja koju je nosio Isus. Zelenilo vijenca simbol je vječnog života kršćana, a vijenac je ukrašen crvenim trakama koje označavaju svečanost blagdana.

9. Prve jaslice napravio je sv. Franjo Asiški u pećini u talijanskom gradiću Greccio. Bile su to “žive jaslice” jer je Franjo stavio jedno novorođenče između vola i magarca.


10. U austrijsko selo Christkindl (u prijevodu Dijete Isusu) stižu tisuće pisama naslovljenih na malog Isusa. Od 1950. godine tamošnja pošta odgovara svima koji pišu, a poštanski žig se mijenja svake godine.

Primjedbe

 1. Ovo mi je bilo jako zanimljivo čitati. Većinu ovih činjenica nisam znala, tako da, ovo je super :)
  Sretan Božić !

  myfirsttextvm.blogspot.ba

  OdgovoriIzbriši
 2. Bilo mi je zadovoljstvo citati ovaj post, uživala sam čitajući. Gledala sam sličan video na youtobu. Imaš jako ljep blog.

  Posjeti moj blog bilo bi mi drago: http://stroongana.blogspot.hr/

  OdgovoriIzbriši
 3. Super post, ideja ti je ekstra :)


  beautyakworld.blogspot.ba

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Blogmas #6: Pet TAG

Wishlist for 2017.

Blogmas #6: Essence ho ho ho paleta